Waarom vond jij BHV’er worden belangrijk? "BHV-er worden dient voor mij twee doelen. Ik ben nu bijna twee jaar geleden in dienst gekomen bij hetveiligheidsboek.nl en wij geven een heel aantal leermiddelen uit op het gebied van BHV. Maar ik wist niets van BHV af. Dus de beste manier om dat te leren was om zelf BHV-er te worden. Daarnaast vond ik het belangrijk om BHV’er te worden omdat ik het gevoel heb dat ik op die manier echt iets kan bijdragen aan de veiligheid op het werk. Het is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een soort geruststelling om te weten dat ik kan helpen als het erop aankomt. Bovendien, laten we eerlijk zijn, het is best stoer om te zeggen dat je weet wat je moet doen als er paniek uitbreekt!"
Wat was het meest verrassende wat je hebt geleerd tijdens de BHV cursus?
"Het blussen van een brand en hoe je iemand moet reanimeren. Ik dacht van tevoren dat het moeilijk en zelfs een beetje eng zou zijn. Maar eigenlijk is het allebei best simpel. Omdat ik nu weet hoe een brandblusser werkt en hoe de techniek van het reanimeren werkt, voel ik me ook in staat om te handelen als de situatie daarom vraagt en heb ik daar nu geen angst voor. Nu ben ik nog niet in een situatie terecht gekomen waarin ik moest handelen. Dus pin me nergens op vast!"
Hoe combineer je jouw werk als redacteur met de verantwoordelijkheden als BHV’er?
"Omdat we in een overzichtelijk team werken, kost het BHV-werk me weinig extra tijd. Toch heeft het BHV’er zijn mijn schrijfwerk verbeterd: ik ben nu veel duidelijker in het beschrijven van theorie (less is more), het uitwerken van videoscripts en het maken van vragen. Ik begrijp nu beter waar de focus als BHV’er ligt en welke keuzes daarbij essentieel zijn."
En heeft het behalen van je BHV diploma ook invloed op je privé leven?
"Zeker weten! Sinds ik BHV’er ben, let ik privé veel meer op veiligheid. Thuis heb ik nu een brandblusser, een branddeken en een uitgebreide verbanddoos—het zou toch vervelend zijn als er iets gebeurt en ik niet kan handelen. Ook merk ik dat ik in drukke situaties, zoals op festivals of concerten, automatisch oplet waar de vluchtroutes zijn."
Hoe verwacht je dat je reageert in een noodsituatie?
"Ik verwacht dat ik in een noodsituatie redelijk kalm blijf. De cursus heeft me geleerd om snel te handelen zonder in paniek te raken. Het geeft ook ene zeker vertrouwen om te weten wat je moet doen. Maar eerlijk gezegd, ik denk dat je altijd een beetje nerveus blijft. En dat is misschien ook goed, want het houdt je scherp!"
Wat zou je willen zeggen tegen personen die overwegen om BHV’er te worden?
"Gewoon doen! Het is niet alleen waardevol voor je collega’s, maar ook voor jezelf. Je krijgt vaardigheden die je de rest van je leven kunt gebruiken. En het idee dat jij misschien het verschil kunt maken in een noodsituatie… dat is eigenlijk onbetaalbaar."
Bij welke bekende Nederlander zou jij wel een proefdrukverbandje willen aanleggen? ;-)
"Rafael van der Vaart. Nuchtere en leuke kerel, lijkt me. Ook nog wel in voor een geintje, maken we er meteen een leuke video van!"